+ 36 1 9 200 310 ugyfelszolgalat@fevix.hu

Kizárólagos Lakossági Parkolóhelyek

Kizárólagos Lakossági Parkolóhelyek

Mikortól lehet használni a kizárólagos lakossági parkolókat?

2023. február 20-ától lehet használni őket.

Honnan fogom tudni egy parkolóról, hogy kizárólag a lakosság használhatja?

Egyenlőre közlekedési táblákkal jelezzük a kizárólagos lakossági parkolókat, (várakozni tilos 18:00 és 7:00 között, kivéve lakossági parkolási engedéllyel táblák) a 3 hónapos tesztüzem után felfestés is fogja mutatni, hogy melyek a kizárólagos lakossági parkolók.

Miért kell lakossági engedély a parkolók igénybevételéhez, miért nem elég a kilencedik kerületi lakcímkártyám?

Hatósági engedélyt jelenleg biztosan az a kizárólagos lakossági parkolási rendszer tud kapni, ami már négy másik fővárosi kerületben is életbe lépett (V., VI., VII., XIII. kerületek). Eszerint az adott kerületben kiadott lakossági parkolási engedéllyel rendelkezők számára lehet kizárólagos parkolókat kijelölni, maximum a kijelölt területen rendelkezésre álló parkolók 30 százalékán. Ellenőrizni is csak így lehet a betartását.

A várakozási övezeten kívül lakó kerületi lakók is parkolhatnak majd ezeken a parkolóhelyeken?

Amennyiben van lakossági parkolási engedélyük, akkor igen. Minden állandó kerületi lakcímmel rendelkező lakosnak van lehetősége kiváltani ezt az engedélyt, függetlenül attól, hogy a várakozási övezetekben lakik-e, vagy sem.

Mettől meddig használhatja majd a lakosság a kizárólagos parkolókat?

18:00-tól 7:00-ig szól majd a korlátozás. Ez azt jelenti, hogy reggel 7 óra és este 6 között ugyanolyan feltételekkel használhatja bárki ezeket a parkolókat, mint korábban.

Akik rokonokhoz, vagy vendégségbe érkeznek, azok hol parkoljanak?

A két kijelölt övezetben rendelkezésre álló parkolóhelyek 27 százalékát jelöljük ki kizárólagos lakossági parkolónak, a fennmaradó 73 százalék továbbra is bárki által igénybe vehető marad.

Zöld rendszámos gépjárművem van, én is használhatom majd a kizárólagos parkolókat?

Igen, amennyiben kiváltja a lakossági engedélyt, amit zöld rendszámra is meg lehet tenni.

Pontosan hol lesznek kijelölve a kizárólagos lakossági parkolók?

A képviselő-testület két övezetre döntött a kizárólagos lakossági parkolók kijelöléséről:

Belső-Ferencváros parkolási övezet:

A Kálvin tér – Üllői út – Ferenc körút – Boráros tér – Közraktár utca – Fővám tér – Vámház körút által határolt terület, beleértve a határoló utakat és tereket.

Középső-Ferencváros parkolási övezet:

Ferenc körút – Üllői út – Haller utca – Soroksári út – Déli Határoló út – Gizella sétány által határolt terület, beleértve – a Ferenc körút kivételével – a határoló utakat és tereket.

Összesen hány darab kizárólagos lakossági parkoló kerül kijelölésre?

A tervek szerint a két kerületi övezetben található 4.351 darab parkolóhelyből 1.205 darab lesz kijelölve kizárólagos lakossági várakozóhelyként.

Ki fogja ellenőrizni, hogy valóban csak a lakossági engedéllyel rendelkezők állnak a kijelölt parkolóhelyeken 18:00 és 7:00 között?

Ez a közterület-felügyelet feladata lesz. A többi kizárólagos lakossági parkolást bevezető kerület tapasztalatai alapján, akik megszegi ezt a szabályt, azok nem rövid időre, hanem egész éjszakára teszik ezt meg, így az ellenőrzés is hatékonyan végrehajtható. A közterület felügyelők végig tudják járni egy este alatt a kijelölt övezeteket, de arra kérünk mindenkit, hogy tartsa be a szabályokat.

Mi történik, ha napközben közösségi autómegosztó gépjárművel leparkolok az egyik helyre, de senki nem bérli ki 18 óráig?

A várakozási tilalommal érintett parkolóhelyeken a jogosulatlanul várakozókkal szemben a közterület-felügyelet intézkedhet, helyszíni bírság, illetve kerékbilincs kihelyezésével. A gépjármű tulajdonosát fogja büntetni a közterület-felügyelet.

Reggel 7.00 órakor az ott lakóknak el kell hagyniuk a kizárólagos lakossági parkolásra kijelölt helyeket?

A kijelölt helyeken 7:00 és 18:00 között bárki várakozhat, a parkolási díj szabályos megfizetése, vagy érvényes engedély megléte mellett, tehát az engedéllyel rendelkező lakosoknak nem kell elhagyniuk az este elfoglalt helyet.

Aki a kerületben lakik albérletben, de az állandó lakcíme vidéken van, az használhatja a kijelölt helyeket?

A kizárólagos lakossági helyeken lakossági engedéllyel lehet várakozni 18:00 – 7:00 között, tehát a lakcímkártyán lévő tartózkodási hely nem jogosít fel a használatukra.

Aki mondjuk 17.00 órától 20.00 óráig vált parkolójegyet és a kijelölt helyeken parkol, azt 18.00 óra után megbüntetik?

Igen. A kiegészítő KRESZ táblán jelölt időtartamban kizárólag érvényes lakossági engedéllyel lehet a kijelölt helyeken várakozni.

Akinek nincs engedélye, de ott lakik, és eddig a fizetős időszak után ingyen parkolt, az hova álljon ezután?

A két kijelölt övezetben rendelkezésre álló parkolóhelyek 27 százalékán alakítunk ki a kizárólagos lakossági parkolást, a fennmaradó 73 százalék továbbra is bárki által igénybe vehető marad.

Mi a helyzet hétvégén? Szombat és vasárnap éjszaka sem lehet a kijelölt helyekre állni engedély nélkül?

A várakozási tilalmi időszak a hét minden napján él, így a hétvégékre is vonatkozik.

Mozgáskorlátozottként parkolhatok majd ezeken parkolóhelyeken?

Igen, a mozgáskorlátozottak kivételt képeznek!

Milyenek a tapasztalatok a többi kerületben, ahol már bevezetésre került a kizárólagos parkolás rendszere?

Az érintett kerületi önkormányzatoktól érkező beszámolók alapján a korábbinál jóval könnyebben tudnak parkolni a helyiek a kijelölt idősávban. Mire hazaérnek a helyiek, kiürülnek a számukra fenntartott helyek. Munkaidő után tehát már nem kell hosszan körözni, sokkal könnyebb parkolóhelyet találni.